Fulla salonger på Västanå - en teatersommar som gjort avtryck

Var vänlig och vänd upp mobilen

En teatersommar som gjort avtryck

Nu har laduportarna i Berättarladan stängts för sommarsäsongen 2024. Vi räknar ihop att nära nog 26 000 personer har sett Herr Arnes penningar, föreställningen efter Selma Lagerlöfs högt älskade spökhistoria.

54 föreställningar har spelats vilket inneburit en beläggning på 95 procent, men många slutsålda salonger. Även sommarkonserterna Västanå Sessions fyllde ladan till sista bänkrad.

”Vi är så glada över att vi fått så fin respons både från publik och kritiker. Det vittnar om att det vi gör har en aktualitet som är tidlös”, säger Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå.

Västanåpubliken bidrar starkt till Värmland

I en publikundersökning som genomförts i sommar framgår tydligt vikten av det ekonomiska bidrag teaterpubliken bidrar med för tillväxten av Sunnes och Värmlands näringsliv.

  • Enkäten har besvarats av 2 241 personer och resultaten kan betraktas som statistiskt säkerställda
  • 96 % av besökarna bor inte i Sunne kommun
  • 62 % svarade att de inte skulle ha besökt Sunne om det inte varit för Västanå
  • 47,8 % uppger att de stannar ett dygn eller fler i Sunne i samband med teaterbesöket och nästan samtliga av dessa utnyttjar kommersiellt boende
  • I genomsnitt lägger teaterbesökaren 2 250 kronor i samband med besöket, vilket skulle betyda ett lokalekonomiskt tillskott på 58,9 miljoner kronor
  • Beroende på uträkningsmodell, kan den turismekonomiska effekten beräknas till 18-37 turistårsverken

 

”Det känns bra att kunna visa upp siffror på vilket fantastiskt tillskott vår verksamhet faktiskt har till hela bygdens utveckling”, säger Leif Stinnerbom.

Biljetter släppta för Kejsarn av Portugallien

Förberedelser pågår för nästa års uppsättning på Stora scenen vilket blir en comeback av en tidigare publiksuccé:

”Vi spelade Kejsarn av Portugallien i Berättarladan år 2000 och vi hör fortfarande många som säger att det är bland det bästa vi spelat. Det ska bli väldigt roligt att få göra den i en ny tappning”, säger Leif Stinnerbom.

Läs mer om Kejsarn av Portugallien