Om berättarladan

Var vänlig och vänd upp mobilen

Berättarladan

berättarladan västanå teater

Värmlands största lada

Västanå Musik & Teater huserar sedan 1999 i den magnifika Berättarladan, belägen intill sjön Fryken strax utanför Rottneros park fem kilometer söder om Sunne.

Ryktet säger att det är Värmlands största lada och att Svante Påhlson, dåvarande ägare och grundare av Rottneros bruk och Rottneros park, åkte Värmland runt för att mäta och säkerställa att ladan han skulle bygga 1932 var den största.

En värmländsk The Globe

1999 skapas Berättarladan med en fast teaterscen där Shakespeares The Globe var förebilden. Scenografen Lars Jacob Jakobsson ritade och ladan byggdes om till en teaterscen inspirerad av de elisabetanska scenerna. Målet var ett scenrum så fritt att man kunde byta miljöer med hjälp av skådespelarna, inte med scenografier som låser fantasin.

Teaterhus i fyra plan

Berättarladans stora scen rymmer 500 åskådare och besöks varje sommar av nära nog 30 000 personer. Den vinterbonade scenen Loftet invigdes 2019 och har 230 publikplatser. På Loftet spelas konsertföreställningen Västanå Jul, mindre föreställningar och konserter året runt. Under 2022 invigdes ytterligare två våningsplan avsedda för musik och dans.

Berättarladan – ett besöksmål i sig

Utöver föreställningarna är Berättarladan något att upptäcka i sig. Varje detalj är genomtänkt för att förstärka det rustika uttrycket och färgsättningen är mustig och varm. Många detaljer på Loftet är skapade av träkonstnären Surolle (Jögge Sundqvist) och väggarna pryds av träsnitt av Torsten Jurell. Ut mot Fryken finns i övre foajén ett fönster med panoramavy ut över Fryken. Den södra innerväggen är helt i glas för att den robusta laduväggen ska få komma till tals.

I kostymutställningen visas ett hundratal av Inger Hallström Stinnerboms kostymer, tillsammans med Torbjörn Alströms masker och Lars Jacob Jakobssons rekvisita och dekorelement.

I Berättarladan finns också café och servering som har öppet i anslutning till föreställningarna.