Stora tidlösa frågor och starka känslor präglar Västanå-året 2024

Var vänlig och vänd upp mobilen

Stora tidlösa frågor och starka känslor präglar Västanå-året 2024

Det är med stor glädje vi kan presentera inte mindre än två stora satsningar för 2024! Året inleds med en häxprocess "I domarens skepnad" och under sommaren gör Selma Lagerlöf comeback på Stora scenen med Herr Arnes penningar.

Knappt har ridån gått ner för kritikerrosade Solens dotter, det samiska äventyr som Västanå spelat under sommarsäsongen 2023, innan förberedelserna inför nästa år är i full gång.

”Vi har fått många lovord från en publik som berörts starkt av Solens dotter, vilket är oerhört glädjande. Våra besökare tycks ha förundrats och drabbats av denna resa in i en samisk mytisk värld som vi öppnat på glänt. Vi har haft nära nog 25 000 besökare i salongen, vilket vi är väldigt nöjda med under rådande konjunkturläge. Att få ha denna oerhört hängivna publik är för oss ett bevis på att vårt sätt att berätta lyfter och bär”, säger Leif Stinnerbom, teaterchef för Västanå Musik & Teater.

Psykologiskt drama på Loftet under vintern

Västanå-året 2024 inleds med en påkostad produktion under vintern på Loftet-scenen. I domarens skepnad är ett psykologiskt drama om ”demonerna” inom och utanför oss och vad som händer med människor som utsätts för drev. Föreställningen ska spelas både för skolelever och som offentliga föreställningar.

”Vi spelade denna föreställning redan 1993, men temat är tyvärr minst lika aktuellt i dag som då. Det ska bli mycket intressant att se hur den tas emot av publiken. Vi tror på starka reaktioner och diskussioner”, säger Leif Stinnerbom.

Selma tillbaka på Stora scenen

Många väntar med spänning på vad som ska spelas på Berättarladans stora scen. Och nu kan det avslöjas; Västanå går tillbaka till Selma Lagerlöf och spökhistorien Herr Arnes penningar.

”Vi ser oss som sentida arvtagare till Selma och återkommer ofta och gärna till hennes värld. Hennes berättelser har en vingbredd som är oförliknelig, en mänsklig komplexitet som är enastående. Hon erbjuder oss en skattkista full av rikedomar att ösa ur. Herr Arnes penningar är en berättelse vi sneglat på länge och som ställer de stora frågorna om hur människan ska förhålla sig när ansvar och moraliskt mod kämpar mot förälskelse och undanflykt”, säger Leif Stinnerbom.

Biljetter släpps under vecka 39.