Var vänlig och vänd upp mobilen

Inger Stinnerbom får Konstnärsnämndens Stora teaterstipendium

Stora Teaterstipendiet, som omfattar 200 000 kronor, ges till kostymdesignern Inger Hallström Stinnerbom. Hon är sedan många år kostymdesigner på Västanå Musik & Teater, och har skapat färgstarka och praktfulla kostymer till en stor mängd föreställningar sedan 90-talet.

Stipendiet delas ut den 24 februari på Västanå Musik & Teater i Sunne av Astrid Assefa, ordförande i arbetsgruppen för teater och film på Konstnärsnämnden. Stora teaterstipendiet ska årligen tilldelas en teaterkonstnär som ”förvaltar teaterkonstens hantverk och ställer sin expertis i det dramatiska berättandets tjänst”.

För närvarande är Inger aktuell med kostymdesign till föreställningen I domarens skepnad som handlar om en häxprocess i den värmländska finnbygden och spelas t o m 2 mars. Parallellt är förberedelserna igång för 2024 års sommarföreställning Herr Arnes penningar efter Selma Lagerlöfs roman. Regissör och konstnärlig ledare är Leif Stinnerbom.

Motiveringen lyder: Kostymören Inger Hallström Stinnerbom bär med sig sitt värmländska arv samtidigt som hon också tar in internationella impulser och intryck. Hantverket är alltid av yppersta klass, och tyger och material som används i kostymerna är en mix av återanvänt och nytillverkat.

Med en egen igenkännbar stil, fyller hon tillsammans med skådespelare och musiker scenen med människor, djur och mytiska väsen. Varje kostym är en roll med egen röst och rörelse. Det är flammande färgprakt eller gråaste grått alltefter berättelsernas vindlande vägar.

Stinnerboms kostymer är lika mycket hantverkstradition som haute couture, och de är en omistlig del av det storslagna kulturarv som den värmländska Fryksdalen under århundranden gett upphov till.