Spelutveckling och berättartradition i unik masterclass

Under 8-10 september samlas ett 20-tal spelutvecklare från hela Sverige i Berättarladan i Sunne, Värmland för Sveriges första masterclass i game design. Initiativet är ett samarbete mellan Västanå Teater och  The Great Journey, ett initiativ för att bygga dataspelsbransch i Värmland.

David Holm dansar, från föreställningen Körkarlen.

Foto: Håkan Larsson

Tanken med samarbetet är att skapa en möjlighet för ett innovativt utbyte där spelutvecklare och teatern hittar nya sätt att utveckla berättelser. Spelutvecklare får en inblick i hur teatern arbetar med den värmländska berättartraditionen och hur den genomsyrar allt från berättelsen, musiken, dansen till scenografin och kostymer. Även det omvända gäller; teatern ges ett tillfälle att lära om berättande genom dataspel och hur upplevelser skapas för en global publik.

Masterclass och föreställning

För deltagarna väntar tre dagar masterclass med Inger, Leif och Magnus Stinnerbom, kreativa övningar samt föreställningen Körkarlen. David Mervik från Tarsier Studios representerar dataspelsbranschen och kommer att leda den andra delen av masterclassen och   tillsammans med Leif Stinnerbom guida deltagarna att utifrån föreställningen Körkarlen skapa dataspelskoncept.

”Vi ser att det finns stora likheter när det gäller spelutveckling och skapandet av en teaterföreställning. Att koppla samman människor som jobbar med berättelser och dataspel skapar en möjlighet att utveckla nya spel. Vi gör det utifrån den värmländska berättartraditionen”, säger Patrick Standfast co-founder och projektledare på The Great Journey.

Ömsesidigt utbyte

Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå Teater kommenterar:

”Vi ser detta som ett utvecklande samarbete där vi helt säkert kommer att få ett ömsesidigt utbyte och nya idéer inför framtiden. Den digitala spelvärlden kanske kan bli ett spännande komplement till vårt analoga berättande på Berättarladans scen.”

 

 

Aktuellt

image description image description image description image description

Unga Västanå erbjuder folkmusikkurs

2021-09-15

Unga Västanå erbjuder från hösten 2021 en folkmusikkurs för unga som spelar fiol eller annat melodiinstrument. Kursen är öppen för dig mellan 10 och 15 år. I kursen får du lära dig både traditionella låtar från Värmland och låtar från Magnus Stinnerboms låtskatt. Denna nya verksamhet hoppas vi utvecklar intresset för folkmusik!

Läs mer och anmäl dig

image description image description image description image description

Spelutveckling och berättartradition i unik masterclass

2021-09-08

Under 8-10 september samlas ett 20-tal spelutvecklare från hela Sverige i Berättarladan i Sunne, Värmland för Sveriges första masterclass i game design. Initiativet är ett samarbete mellan Västanå Teater och  The Great Journey, ett initiativ för att bygga dataspelsbransch i Värmland. Tanken med samarbetet är att skapa en möjlighet för ett innovativt utbyte där spelutvecklare […]

Läs mer!

image description image description image description image description

Regionalt stöd för skolresor till Västanå Teater

2021-08-27

Region Värmland har avsatt 1,4 miljoner kronor för grundskolor i Värmland under hösten 2021 öronmärkta för resekostnader till museer och teatrar utanför kommungränsen. Det har gjorts för att underlätta för skolelever att ta del av det värmländska kulturutbudet. Västanå Teater har tilldelats 150 000 kronor inom ramen för denna satsning. Vi ersätter besökande grundskolor för deras […]

Läs mer!

image description image description image description image description

Unika vandringsberättelser i Sunne

2021-06-28

Under sommaren bjuder Sagolika Sunne i samarbete med Västanå Teater in till vandringsberättelser längs Gruvrundan. De guidade vandringarna arrangeras på tisdagar under perioden 6 juli-10 augusti 2021.

Läs mer!