Spelutveckling och berättartradition i unik masterclass

Under 8-10 september samlas ett 20-tal spelutvecklare från hela Sverige i Berättarladan i Sunne, Värmland för Sveriges första masterclass i game design. Initiativet är ett samarbete mellan Västanå Teater och  The Great Journey, ett initiativ för att bygga dataspelsbransch i Värmland.

David Holm dansar, från föreställningen Körkarlen.

Foto: Håkan Larsson

Tanken med samarbetet är att skapa en möjlighet för ett innovativt utbyte där spelutvecklare och teatern hittar nya sätt att utveckla berättelser. Spelutvecklare får en inblick i hur teatern arbetar med den värmländska berättartraditionen och hur den genomsyrar allt från berättelsen, musiken, dansen till scenografin och kostymer. Även det omvända gäller; teatern ges ett tillfälle att lära om berättande genom dataspel och hur upplevelser skapas för en global publik.

Masterclass och föreställning

För deltagarna väntar tre dagar masterclass med Inger, Leif och Magnus Stinnerbom, kreativa övningar samt föreställningen Körkarlen. David Mervik från Tarsier Studios representerar dataspelsbranschen och kommer att leda den andra delen av masterclassen och   tillsammans med Leif Stinnerbom guida deltagarna att utifrån föreställningen Körkarlen skapa dataspelskoncept.

”Vi ser att det finns stora likheter när det gäller spelutveckling och skapandet av en teaterföreställning. Att koppla samman människor som jobbar med berättelser och dataspel skapar en möjlighet att utveckla nya spel. Vi gör det utifrån den värmländska berättartraditionen”, säger Patrick Standfast co-founder och projektledare på The Great Journey.

Ömsesidigt utbyte

Leif Stinnerbom, teaterchef på Västanå Teater kommenterar:

”Vi ser detta som ett utvecklande samarbete där vi helt säkert kommer att få ett ömsesidigt utbyte och nya idéer inför framtiden. Den digitala spelvärlden kanske kan bli ett spännande komplement till vårt analoga berättande på Berättarladans scen.”

 

 

Aktuellt

image description image description image description image description

Tryggt och säkert teaterbesök

2021-11-24

Från och med 1 december införs nya regler för offentliga tillställningar. Publiken måste kunna uppvisa vaccinationsbevis eller så måste arrangören bestämma att föreställningen spelas med restriktioner – vilket kraftigt minskar antalet platser i salongen. Västanå Jul kommer att spelas på vår mindre scen LOFTET. Både för att få in de som redan har köpt biljetter […]

Läs mer

image description image description image description image description

Berättardag den 3 november

2021-10-19

Det muntliga berättandet – en konstform där ord, musik, dans och gestaltande möts. Vi hälsar dig varmt välkommen till Västanå Teater för en dag om berättandets ädla konst. Under dagen får du lyssna på forskare och berättare samt teaterchef Leif Stinnerbom, som med olika utgångspunkter ger perspektiv på berättartraditionen. I Berättarladans servering finns möjlighet att […]

Läs mer och anmäl dig

image description image description image description image description

Höstlovskurs i hallingdans för barn och unga

2021-10-18

Under höstlovet vecka 44 erbjuder Unga Västanå kurser i hallingdans. Halling är den akrobatiska dansen som ofta förekommer i Västanå Teaters föreställningar. Olika hopp och snurrar, slag på klacken och volter kombineras i takt till musiken. Kursledare är Håkon Håvelsrud Odden från Valdres i Norge som gjorde succé som David Holms dansande skugga i Körkarlen.

Läs mer och anmäl dig

image description image description image description image description

Unga Västanå erbjuder folkmusikkurs

2021-09-15

Unga Västanå erbjuder från hösten 2021 en folkmusikkurs för unga som spelar fiol eller annat melodiinstrument. Kursen är öppen för dig mellan 10 och 15 år. I kursen får du lära dig både traditionella låtar från Värmland och låtar från Magnus Stinnerboms låtskatt. Denna nya verksamhet hoppas vi utvecklar intresset för folkmusik!    

Läs mer och anmäl dig