Musik

En alldeles egen spelstil

Under årens lopp har Västanå Teater utvecklat en alldeles egen spelstil. En form av berättarteater där musiken, vid sidan av skådespeleriet och dansen, delar berättaransvaret och för berättelsen framåt. Musiken får ta plats och blir en självklar, omistlig, del av uttrycket. Navet kring vilket föreställningarna kretsar.

Så här beskriver skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson och musikern Sophia Stinnerbom arbetet med musiken på scenen, i en intervju gjord av Henrik Bergsten:

”Som skådespelare känner man hur hela rummet förändras när musikerna kommer in och man får börja jobba ihop med musiken. Helt plötsligt blir det kött på skelettet som vi har lagt”, säger Jakob.

”Vi är ute efter att skapa en värld. Inte att vara ekvilibristiska. Kan ett visst instrument hjälpa till är det bara att sätta igång och lära sig. Det duger inte att säga att ”jag spelar bara fiol”, konstaterar Sophia Stinnerbom.

Samspelet mellan text och musik

Samspelet mellan text och musik är ett komplicerat precisionsbygge som Västanå Teater gjort till ett av sina kännemärken.

”Melodin i musiken har replik när den spelar. När den är slut tar texten över med sin replik. Det är ett ständigt jobb med hur man ska lämna över till varandra utan att tappa energi. För det är inte den individuella prestationen som är viktig, utan att få det att svänga tillsammans, säger Jakob. ”

Musikansvarig på Västanå Teater är musikern och kompositören Magnus Stinnerbom. Han komponerar all musik till föreställningarna i Berättarladan och har även huvudansvaret för musiken i Västanå Teaters turnéproduktioner. Därutöver spelar han med de egna banden HARV och Outhouse Allstars. Genom åren har han också turnerat med bla Louise Hoffsten, Moneybrother, Henning Kvitnes samt är fast medlem i Ale Möller Band.

Flera av Magnus Stinnerboms kompositioner finns tillgängliga bl a på Spotify. Några av CD-skivor går att köpa via vår webbutik eller i vår Västanå butik i Berättarladan. 

På bild: Magnus och Sophia Stinnerbom Foto: Olle Hallström